ObservatoriumDe kijkavonden zijn een initiatief van de publiekssterrenwaht ”Coenraad ter Kuile”, genoemd naar de Twentse industrieel die eind 19e, begin 20e eeuw de sterrenkunde toegankelijk maakte voor amateur-beoefenaars. Zoals de naam al doet vermoeden, u kunt op deze avonden komen kijken:

  • Naar onze telescoop en de uitrusting
  • Als het helder weer is, kunt u onder begeleiding met onze telescoop zelf waarnemen:
    • Binnen het zonnestel kunt u een fantastische blik op Mars, Jupiter, de geringde Saturnus of onze vertrouwde maan werpen (afhankelijk welke er op dat moment in beeld zijn)
    • In het universum buiten het zonnestelsel kunt u nader kennis maken met bijvoorbeeld de ringnevel of met de vele zustersterren van de Plejaden (het "Zevengesternte") die u met het blote oog normaal mist
    • Als u geluk heeft is er misschien zelfs een komeet te zien

Helaas: in Nederland, en zelfs in Twente, komt het voor dat het weer het niet toelaat om de telescoop te gebruiken. Voor iedere kijkavond is er daarom een nevenactiviteit die de moeite waard is. Dat is vrijwel altijd een lezing door één van onze deskundige leden, multimediaal ondersteund, maar ook een andere invulling is mogelijk. Zie daarvoor onze agenda.

Openingstijden en lokatie

TwentseWelle1De kijkavonden zijn op dinsdag conform onze agenda, van 19:30u tot circa 22:15u, in het seizoen van oktober tot maart. Let er alstublieft op dat u op tijd komt zodat u niet middenin een kijkavond binnenkomt. U kunt binnen komen lopen vanaf 19:15u. Meestal starten de kijkavonden rond 19:45u. Ergens halverwege de avond is er een pauze met natuurlijk koffie of thee.

Adres

TwentseWelle
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede

Kosten

Voor leden van KNVWS-Twente zijn de kijkavonden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen een kleine bijdrage:

  • € 3,00 voor volwassenen
  • € 2,00 voor jongeren tot 18 jaar / 65+

Wilt u koffie of thee in de pauze? Neem dan s.v.p. € 1,50 mee voor elk kopje dat u nuttigt.