Jupiterachtigen kunnen Marsachtigen wegslingeren

free floating gas planetRotsplaneten ter grootte van Mars kunnen zomaar tussen de sterren ronddwalen, zonder eigen ster, met dank aan hun zware gasreuzen als buren.

Nieuw onderzoek suggereert dat als gasreuzen ter grootte van Jupiter ontstaan in een baan vergelijkbaar met onze Jupiter, dat zij tot acht kleinere planeten uit hun stabiele baan om een ster kunnen zwiepen. Dat zorgt er voor dat deze laatsten gedoemd zijn om alleen in het donker van de ruimte verder te dwalen, zeggen wetenschappers.

"De ontstaansgeschiedenig van onze eigen planeet is zwaar beïnvloed door onze grote broer", volgens Thomas Barclay, een exoplaneet-deskundige bij NASA's Ames Research Center.

Jupiter wordt vaak in verband gebracht met het afschermen van de Aarde voor allerlei stof en gesteente uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Nieuw onderzoek echter laat zien dat in het vroege leven, toen planeten nog aan het ontstaan waren, dit waarschijnlijk anders was. Gedurende de eerste tientallen miljoenen jaren van ons zonnestelsel konden gasreuzen in grote banen de kleinere planeten uit het zonnestelsel slingeren.

"We voorspellen dat ronddolende Marsachtigen relatief veel voorkomen", zegt Barclay. "Onze simulaties laten zien dat er tenminste scht planeten moeten zijn weggeslingerd in een willekeurig zonnestelsel, vooropgesteld dat dit stelsel een Jupiter-achtige planeet heeft".

Lees verder op Space.com