Microscoop zoekt biologische monsters op Mars

spheroidal features yamato 00593Een van de ultieme doelen van expedities naar Mars is om monsters terug te brengen naar de Aarde, vooral die monsters die onderzocht kunnen worden op bewijs van leven op de rode planeet.

Zo'n onderneming is duur, en de monsters riskeren besmetting tijdens hun terugkeer naar de Aarde. Daarom is één van de voorstellen om de monsters ter plekke te analyseren alvorens ze mee terug te nemen voor verder onderzoek. Het Mars Science Lab en andere Mars rovers bestuderen al monsters op mars met een hele batterij aan instrumenten die de chemische compositie van de verschillende monsters bepalen. Echter, er zijn maar een handvol technieken die onomstotelijk kunnen bepalen of er leven aanwezig is.

Een van de instrunenten die wetenschappers gebruiken om builogisch materiaal te onderzoeken is een Atmosferic of Environmental Scanning Electron Microscope (ASEM of ESEM). ESEM's kunnen beelden maken met een resolutie van hoger dan 10 nanometer, of ruwweg een duizendste haardikte, en kunnen ook de samenstelling van het monster bepalen. Commerciële ESEM's zijn doorgaans erg groot en verbruiken veel energie. Echter, een team heeft de uitdaging aangenomen ESEM's te miniaturiseren zodat het mogelijk wordt om in-situ ingezet te worden op Mars.

Lees verder op Space.com