Nieuwe foto's gecrashte Europese marslander vrijgegeven

1b4b2edf 9055 4827 aa9a e2b7515582bcEr zijn nieuwe foto's van de vorige week op Mars gecrashte Europese lander Schiaparelli. NASA heeft donderdag opnamen vrijgegeven die begin deze week zijn gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter. Op de foto's zijn meer details zichtbaar omdat de NASA-satelliet een camera met een grotere scherpte heeft gebruikt.

Op de beelden is de vermoedelijke inslagkrater van Schiaparelli zichtbaar, en linksonderin het beeld de parachute. In de rechterbovenhoek van de foto is het hitteschild te zien dat ook in het marszand is geploft. Alle brokstukken liggen niet verder dan anderhalve kilometer uit elkaar, zoals verwacht, aldus NASA.

De grootste krater is ongeveer 2,4 meter in diameter, precies zoals je zou verwachten bij de impact van een 300 kilogram object bij ongeveer 300 kilometer per uur. Dat is de vermoedelijke snelheid waarmee Schiaparelli waarschijnlijk is ingeslagen op de rode planeet.

Remraketten

De lander had vorige week een zachte landing moeten maken op Mars. Om de snelheid van 21 duizend kilometer per uur terug te brengen tot nul, werd eerst gebruik gemaakt van een hitteschild, daarna van een parachute en ten slotte hadden remraketten de laatste snelheid eruit moeten halen. Volgens voorlopige analyses van ruimtevaartorganisatie ESA, die de lander naar Mars heeft gestuurd, is de parachute te vroeg afgeworpen en hebben de remraketten maar een paar seconden gewerkt, in plaats van de geplande halve minuut.

Lees verder in De Volkskrant