Marssonde Schiaparelli waarschijnlijk neergestort

bdad8e0d de2e 4f75 9e95 81cb8ef916acDe Europese sonde Schiaparelli is gisteren vermoedelijk te pletter geslagen op Mars. Uit een eerste analyse van de data die ruimtevaartorganisatie ESA heeft ontvangen, blijkt dat het in de laatste 50 seconden van de landing is misgegaan.

Wat er precies is gebeurd, is volgens ESA nog niet duidelijk. Het hitteschild dat de lander moet beschermen tijdens het binnendringen van de zeer ijle atmosfeer, heeft zich goed gehouden. Maar enige tijd nadat de parachutes zijn uitgevouwen ging het fout. In de laatste momenten van de zes minuten durende landing wijken de nu ontvangen data af van wat op basis van simulaties verwacht werd, meldde ESA vanochtend tijdens een persconferentie.

Volgens de BBC lijkt het erop dat de parachutes te vroeg zijn afgeworpen en de stuwraketten die Schiaparelli moesten afremmen tot de lander vlak boven de grond hing, te kort hebben gevuurd. Uit de eerste gegevens blijkt dat ze maar een seconde of vier hebben gewerkt, terwijl ze een halve minuut stuwkracht moesten leveren. Schiaparelli heeft nadat de motoren waren uitgeschakeld nog 19 seconden data doorgestuurd. Volgens niet bij name genoemde wetenschappers bij ESA betekent dit waarschijnlijk dat de sonde met hoge snelheid te pletter is geslagen.

Lees verder in De Volkskrant