Borium hielp mogelijk bij ontstaan RNA op Mars

boor rna marsHet in 2016 op de rode planeet ontdekte element kan dan ook een sleutelrol hebben gespeeld in eventueel leven op Mars.

Eind 2016 ontdekte Marsrover Curiosity in de Gale-krater boor. De rover trof het element aan in sedimenten die miljarden jaren geleden in de krater zijn afgezet. Een bijzondere ontdekking, stelde onderzoeker Patrick Gasda toen. “Geen enkele eerdere Marsmissie heeft boor gevonden.”

Boor vertelt meer over grondwater

Gasda en collega’s concludeerden dat het element lang geleden in grondwater moet hebben gezeten. En de aanwezigheid van boor kon ons meer vertellen over dat grondwater. “Als het boor dat we in de aderen op Mars gevonden hebben, vergelijkbaar is met wat we op aarde zien, zou dat erop wijzen dat het grondwater op het oude Mars dat deze aderen heeft gevormd tussen de 0 en 60 graden Celsius warm was en een neutrale tot basische pH had,” vertelde Gasda eind vorig jaar. Met zo’n aangename temperatuur en pH-waarde en de aangetoonde aanwezigheid van opgeloste chemische stoffen leek dit water heel geschikt voor leven.

Lees meer op Scientas