TwentseWelle2Zomaar een dinsdagavond op een koude, maar heldere, winternacht. Terwijl de meeste mensen lekker thuis met de verwarming aan op de bank zitten, is er wat reuring op de bovenste verdieping van de TwentseWelle in Enschede. Gekleed in een warme trui of een winterjas begeven een aantal mensen uit een groep zich naar de observatoriumkoepel om zich te vergapen aan Jupiter, Saturnus, Mars of onze Maan, terwijl de rest van de groep geboeid naar een interessante lezig zit te kijken. Om een uur of half elf nemen deze mensen afscheid en keren huiswaarts.

Wie zijn toch die mensen die, tot diep in de nacht en bij het krieken van de dag, activiteiten ontplooien waar veel mensen geen weet van hebben? Wat zijn die activiteiten die doorgaans het daglicht niet kunnen verdragen, maar niet in spreekwoordelijke zin? Lees hier hoe het zit.

Over ons

LogoCoenraadTerKuilePortretCoenraadTerKuileWij zijn de Twentse afdeling van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde). Onze afdeling is een bloeiende, met tussen de 60 en 80 actieve leden. Samen met de Stichting Coenraad ter Kuile bestieren wij de publiekssterrenwacht Coenraad ter Kuile, die te vinden is op de bovenste verdieping van de TwentseWelle. Hiervoor maken wij gebruik van de faciliteiten van de TwentseWelle.

De publiekssterrenwacht Coenraad ter Kuile maakt deel uit van de TwentseWelle.

Het plaatselijk beleid wordt vormgegeven door een Dagelijks Bestuur (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester) en 2 van onze leden als lid van het Algemeen Bestuur. Het bestuur legt elk jaar in april verantwoording af tegenover de leden in een algemene vergadering.

KNVWS

LogoKNVWS1De KNVWS is een landelijke vereniging, gevestigd in Utrecht, en kent 37 plaatselijke afdelingen waarvan Twente er één is. Naast plaatselijke afdelingen kent de landelijke vereniging een aantal werkgroepen, zoals: maan en planeten, zon, kometen, meteoren, computers in de sterrenkunde, fotografie, enzovoort. De landelijke vereniging is de afdelingen behulpzaam bij het opstellen en actualiseren van technische zaken zoals statuten, huishoudelijk reglement etc. Jaarlijks legt de plaatselijke afdeling verantwoording af aan de landelijke organisatie.